despre incarcarea electrica

Tot ce trebuie sa stii despre incarcarea electrica

Tot ce trebuie sa stii despre incarcarea electrica gasesti in articolul nostru. Esti interesat sa afli mai multe despre tehnologia incarcarii electrice a automobilelor? Ti-am pregatit o serie de informatii interesante si foarte utile.

Scurt istoric

Automobilele electrice sunt masini care au emisii 0 si functioneaza pe baza unui motor electric, alimentat cu ajutorul statiilor de incarcare electrica. Prima masina electrica a fost gandita inca din secolul XlX, insa industria acestora a inceput sa se dezvolte si sa produca abia in anii ’90. In acest sens, putem vorbi despre lansarea primului model de masina electrica creat de General Motors in 1996, care a fost retras de pe piata din cauza lipsei cererii.

Totusi, cativa ani mai tarziu, in 2008, piata autovehiculelor electrice face cunostina cu o cerere mare si o activitate prolifica, atunci cand apar primele modele de astfel de masini, cateva dintre cele mai celebre fiind BMW i3, Citroen C-Zero sau Mia Electric.

Avantajele si dezavantajele masinilor electrice

Exista o multime de avantaje atunci cand ne gandim la masinile electrice. Primul beneficiu este bineinteles, de natura ecologica. Intr-o perioada in care nivelul ridicat de emisii de carbon este alarmant, masinile electrice sunt raspunsul viitorului la intrebarea: cum sa transformam mediul intr-un loc mai bun?

Studiile arata ca pana in anul 2030 toate autovehiculele noi vor functiona pe baza unui motor electric. In acest sens, tarile dezvoltate precum SUA, Germania sau Franta gandesc deja modalitati de dezvoltare a infrastructurii astfel incat sa faciliteze folosirea acestor autovehicule. Alte avantaje ar fi, bineinteles, costurile reduse de alimentare a masinii, lipsa nevoii de a plati taxe si impozite, zgomot foarte redus, eficienta si confort.

Pe de alta parte, exista si cateva dezavantaje, precum costul mare de achizitie al unui astfel de autoturism. Totusi, acest cost poate fi amortizat in timp prin pretul avantajos al incarcarii electrice. Alte dezavantaje ar fi timpul ridicat de incarcare in cazul statiilor de tip AC si autonomia redusa, care poate oferi doar pana pana la 140 – 160 de kilometri pana la urmatoarea incarcare.

Despre incarcarea electrica – Ce sunt statiile?

In termeni tehnici, statiile de incarcare electrica sunt elemente de infrastructura care ofera energie electrica destinata incarcarii autovehiculelor electrice. Masinile electrice au posibilitatea de a fi incarcate atat la prize electrice cat si la prize speciale, adica la statii de incarcare electrica, acest fapt avand un efect direct asupra timpului necesar de incarcare. Pentru ca am mentionat anterior ca administram, producem si instalam statii de incarcare electrice AC si DC, este timpul sa te familiarizam cu acesti termeni:

In functie de tipul incarcarii, exista doua feluri de instalatii de incarcare:

  • Statiile de incarcare AC ofera curent alternativ monofazat si trifazat. Acest tip de incarcare este cel mai des utilizat pentru incarcarea masinilor electrice, prin intermediul unui  cablu si unei mufe conectate la o priza. Atunci cand conectezi o masina la o statie de incarcare AC, electricitatea este convertita in interiorul autovehiculului si apoi trimisa catre baterie si transformata in electricitate DC. Puterea statiilor de incarcare AC variaza intre 3.7 kWh si  43 kWh, iar timpul necesar de incarcare poate varia de la 30 de minute la 6  – 8 ore.
  • Statiile de incarcare DC sunt cele care incarca prin curent continuu.  Acest tip de statii de incarcare este foarte rapid, avand o putere de la 50 kWh pana la 120 kWh, timpul de incarcare fiind si el mult mai scurt, de doar 10 – 20 de minute. Acest lucru este posibil datorita faptului ca transmisia curentului se face direct catre baterie, acesta nefiind filtrat prin redresorul masinii. Totusi, pe termen lung, apelarea in mod regulat la o astfel de incarcare poate avea efecte negative asupra masinii, suprasolicitandu-i bateria. Acest tip de statii este mai des intalnit pe autostrazi sau in benzinarii, fiind metoda de incarcare cea mai convenabila atunci cand pleci la drum lung.

Despre incarcarea electrica – Tipuri de statii:

  • Statii de incarcare la domiciliu, prin care masina este conectata prin intermediul unui cablu la o priza instalata de catre un specialist. De obicei acest tip de incarcare este cel mai lent, cu o durata de pana la 8 ore, din cauza puterii mici de incarcare. Citeste aici despre Vego Home Line si afla mai multe despre statiile de incarcare la domiciliu.
  • Statii de incarcare destinate spatiilor semipublice, prin care masina poate fi incarcata intr-o parcare a unui centru comercial, spatiu de birouri, supermarket, hotel, aeroport, iar incarcarea variaza intre 2 – 4 ore. Citeste aici mai multe despre Vego Office Line.
  • Statiile de incarcare destinate spatiilor publice sunt cele pe care le gasesti in spatii special destinate alimentarii autovehiculelor precum benzinarii, anumite puncte interurbane sau pe autostrazi. De obicei aceste statii ofera o incarcare rapida, in 10 – 20 de minute. Citeste aici mai multe despre Vego Pro Line si Vego City Line.

Tipuri de mufe pentru cablurile de incarcare

Exista mai multe tipuri de mufe pentru cablurile de incarcare ale statiilor. Daca esti incepator in ceea ce priveste electromobilitatea si inca nu stii sigur cum sa le diferentiezi, afla in continuare:

  • Mufa de tipul 1 este cea mai utilizata si are o putere de incarcare de pana la 7.4 kW.
mufa tip 1
  • Mufa de tipul 2 este des folosita in spatiile publice si semipublice si are o putere de incarcare de pana la 22 kW.
  • Sistemul de incarcare combinat este o versiune mai complexa a mufei de tipul 2, avand rolul de a creste puterea de incarcare si de a scadea timpul necesar acestui proces. Aceasta permite atat fluxul energiei de tip AC, cat si de tip DC, si are o putere de pana la 170 kW, dar in practica atinge aproximativ 50 kW.
  • Mufa de tip CHAdeMO este o mufa pentru incarcarea rapida, fiind des intalnita in spatiile de incarcare publice, cu o putere de incarcare ce depaseste 50 kW.
  • Mufa domestica, folosita pentru statiile de incarcare de la domiciliu, cu o putere maxima de incarcare de 2.3 kW.

Speram ca articolul nostru te-a ajutat sa te informezi rapid cu privire la tot ce trebuie sa stii despre incarcarea electrica. Daca ai nevoie de mai multe informatii si vrei sa apelezi la serviciile noastre, nu ezita sa ne contactezi. Este placerea noastra sa te asistam in tot acest proces!

0 Comments

Lasati comentariu